Ez a tíz gyümölcs ugyanis minden olyan fontos anyagot tartalmaz, amelyek az ellenálló képességet fitten tartják. A recept nagyon egyszerű: ha minden gyümölcsöt akár csak hetente egyszer fogyasztunk, a szervezetnek kellő védelmet biztosítunk - így a megfázásnak esélye sem lesz. Eszerint nem kell kínosan ügyelni a napi adagolásra. A C-vitamin duplán hasznos! A C-vitamin is természetes fertőtlenítőszerként hat, elpusztítja a gyomorban és a nyálkahártyákon lévő aktív, megfázásos tüneteket okozó baktériumokat és vírusokat. A hígítatlan citromlé ezért a legjobb gyulladáscsökkentő gargarizálószer torokfájás esetén. Gyümölcs helyett vitamin? A vitamintabletták sajnos nem helyettesíthetik a gyümölcsöket. A vitaminok ugyanis csak ásványi anyagokkal és más bioaktív anyagokkal együtt hatásosak - vagyis úgy, ahogy a gyümölcsökben és zöldségekben előfordulnak. A 20 000 ember bevonásával végzett vitaminteszt kimutatta, hogy akik tabletták helyett gyümölcsökkel fedezik vitaminszükségletüket, lényegesen ritkábban betegednek meg, mint a vitaminszedő csoport tagjai. A vitaminszükség érezhető! Ha nagyon kívánjuk a narancsot vagy a kivit, az pl. fenyegető megfázásra utalhat. A szervezet a gyümölccsel próbál extra adag baktériumölő C-vitaminra szert tenni. Ezt nevezik a szakemberek vitaminéhségnek. Hogy ez hogyan jön létre, vagy honnan tudja a szervezet, hogy éppen milyen anyagokra van szüksége, egyelőre még nem ismert. Teljes körű védelem vitaminokkal (A felsoroltak ízlés szerint kombinálhatók) Fogyasszunk az alábbi tíz természetes vitaminbomba mindegyikéből legalább hetente egyet, és máris optimálisan elláttuk az immunrendszert! MOGYORÓ - gyors energia hideg napokra A mogyoró mindenféle B-vitamint tartalmaz, amelyek az idegek erősítésére alkalmasak. Ezenkívül olyan fontos enzimek vannak benne, amelyekre a sejteknek az energiatermeléshez szükségük van. SZŐLŐ - szauna helyett A szőlő egyedi kombinációt tartalmaz: A-vitamint, pektineket (rostanyagokat) és káliumot. Vizet von el a szervezetből, és ezáltal méregtelenít (kimossa a szervezetből a kórokozócsírákat), akárcsak a szaunázás. ALMA - az immunrendszer egyik hatásos, természetes segítője Leggyorsabban lereszelve, illetve turmixolva hat. Két alma, egy kis narancslé és egy biojoghurt a mixerbe - és már kész is a megfázásriasztó csodaital. NARANCS - hogy a bőrünk se fázzon A frissen csavart narancslé belülről gondoskodik a bőr védelméről. Sok biotin nevű bőrvédő vitamint tartalmaz, mely erősíti a kötőszövetet, és védi a bőrt a megfázás ellen. MANGÓ - segítség a szemnek A mangó a légutak védőangyala - és az autósoké! A benne taláható karotin, az E- és C-vitamin erősítik a hörgőrendszert, az A-vitamin pedig szürkületi vakság ellen hatásos. KIVI - természetes antibiotikum A kivit Kínában természetes antibiotikumnak tartják. Ezenkívül kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és ráadásul sokkal inkább kíméli a gyomrot. DATOLYA JOGHURTTAL - a legjobb altatószer A datolya joghurttal jobb, mint bármilyen altatószer. E gyümölcs B-vitaminban gazdag (jó az idegeknek), és bőven van benne triptofán - erre az aminosavra az agynak a melantonin alváshormon termeléséhez van szüksége. CITROM - az immunrendszer aktiválója Mielőtt kirándulni indulnánk, nyalogassunk citromot! A szervezet így a száj nyálkahártyáján keresztül sok C-vitamint vesz fel - ez pedig növeli az immunsejtek termelődését, a köhögést és náthát okozó vírusokkal szembeni ellenálló képességet. AVOKÁDÓ - téli fáradtság ellen Az avokádó nagyszerű vitalizáló - nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint (növeli a teljesítőképességet) és manno-heptulózt, mely az ideg- és agysejteket látja el energiával. FÜGE - a jókedvért A füge olyan bioanyagokat tartalmaz, amelyek közvetlenül az agyra hatnak (rendkívül hatásos téli depresszió ellen). Ezenkívül 11 vitamin van benne, és annak ellenére, hogy olyan jó édes, 10 dkg-ban csak 60 kalória van. Néhány további fontosabb vitaminforrás GRÉPFRÚT Sok C-vitamint és nagy mennyiségű béta-karotint tartalmaz. ÉDESBURGONYA A benne található E-vitamin jó az idegek, az izmok és az erek számára. KÁPOSZTA A zöld fajták C-vitamint, béta-karotint és rákellenes másodlagos növényi anyagokat tartalmaznak. PIROS PAPRIKA Első helyen áll a magas C-vitamin- és béta-karotin-tartalmúak listáján. Hússzor annyit tartalmaz belőlük, mint zöld színű társa. FEKETE RIBIZLI Az egyik legnagyobb vitamintartalmú élelmiszer. 10 dkg sokkal több C, és B-vitamint tartalmaz, mint a napi szükséglet. FEJES SALáTA Tele van karotinnal, B-vitaminokkal, ezenkívül olyan egészséges ásványi anyagokkal, mint a kálium és a vas. BANÁN Ez a gyümölcs az idegek tápláléka, hiszen bőven tartalmaz B6-vitamint. Ezenkívül sok erőnlétfokozó kálium is található benne. Mikor miből kell több? Terhesség idején sok folsav kell! Várandósoknak szinte nélkülözhetetlen a folsav. A B-vitaminok csoportjába tartozik, és főként a vörösvértestecskék képzésében és érésében veszi ki a részét. Ezenkívül irányítja a sejtosztódást, -szaporodást és -növekedést. A terhesség alatt a nőknek kétszeres mennyiségű folsavra van szüksége. Hiány esetén vérszegénység, emésztési zavarok léphetnek fel, és a szájnyálkahártya elváltozására kerülhet sor, a magzat esetében pedig a gerincvelő és az agy fejlődhet rendellenesen, nyitott gerinc alakulhat ki. Az egészséges adag 400 mikrogramm Fogyókúrázóknak A-vitamin! Aki folyamatosan fogyókúrázik, gyakran túl kevés A-vitamint juttat a szervezetébe. A szemek erőtlenné válnak (főként este), a bőr durva, pikkelyes és ekcémára hajlamos lesz, a körmök és a hajvégek letöredeznek, egymást érik a fertőzések. Az egészséges napi adag: 0,81 milligramm. FIGYELEM! Ha azonban folyamatosan túlszárnyaljuk a napi javasolt mennyiséget, fejfájással, szédüléssel és hányással járó mérgezést kaphatunk. Stresszvédő C-vitamin A mindennapos stressz igazi C-vitamin-gyilkos! A mellékvesének (amely adrenalint és más hormonokat képez a stressz szabályozásához) nagy mennyiségre van szüksége belőle, hogy le tudja küzdeni. A stresszes életmódot folytató embereket hatszor annyi fertőzéses megbetegedés éri, mint a kiegyensúlyozottakat. A napi ajánlott adag: 150 milligramm, nagyfokú stresszben élőknek akár 500 mg is szükséges lehet. Fáradtság, kiégés ellen niacin Aki minden ok nélkül állandóan fáradtnak, gyengének és levertnek érzi magát, ezenkívül időnként szédül és fáj a feje, lehet, hogy niacinhiánya van. Ez a vitamin gondoskodik a sejtek energia-utánpótlásáról, segédenzimként több mint 200 anyagcsere-folyamatban vesz részt. Az egészséges napi adag: 15 - 18 milligramm. Migrén ellen B2-vitamin A B2-vitamin (riboflavin) nagy mennyiségben adva csökkenti a migrén előfordulását. Ha mégis jelentkeznek a jellemző tünetek - rosszullét, hányás, fényérzékenység - , segítségével sokkal gyorsabban elmúlnak. Napi adag: 400 milligramm. Ezt a magas koncentrációt csak tablettával biztosíthatjuk. Magas koleszterinszint, érelmeszesedés és szívinfarktus ellen E-vitamin Az E-vitamin az a varázsszer, amely véd a magas LDL-koleszterinszint kialakulása, az erek meszesedése és a szívinfarktus ellen. A C-vitamin és a béta-karotin mellett a legfontosabb antioxidánsok közé tartozik. Az egészséges napi adag: 12 milligramm. Alvászavarokra pantoténsav Az álmatlanság oka lehet pantoténsav hiánya - főleg, ha az alvászavarokhoz gyakran társul éjszakai izomgörcs és kézremegés. Ez a vitamin nélkülözhetetlen az anyagcsere-folyamatokhoz is. Az egészséges napi adag: 6 milligramm. Fogamzásgátlót szedőknek B6-vitamin A tablettát szedő nőknek gyakran van B6-vitamin-hiánya. Ez a mikrotápanyag a fehérje-anyagcsere sok folyamatában részt vesz. Feladatai közé tartozik a terhesség alatti, a gyermekkorban és fiatalkorban végbemenő növekedési folyamatok és a menstruációs panaszok megoldása. A hiány jellemző panaszai: bőrkiütés a szemek, a száj és az orr körül, idegfájdalom. Az egészséges napi adag: 1,6 - 1,8 mikrogramm. Változókorban D-vitamin Az ötvenen felüli nőkre jellemző a D-vitamin hiánya. Ez a csontok mésztartalmának csökkenését okozhatja, és csontritkuláshoz vezethet. A D-vitamin ugyanis nélkülözhetetlen a kalcium- és foszfátháztartás működéséhez, a csontok egészséges anyagcseréjéhez. Az egészséges napi adag: 5 mikrogramm. A klimax idején azonban a szervezet D-vitamin-szintje gyakran olyan alacsony, hogy már csak a tabletta segíthet. Legjobb a kalcium és a D-vitamin kombinációja. Nikotin, alkohol - a vitaminrablók E káros szerek élvezőinek szervezetében gyakran alacsony a béta-karotin-szint (többnyire emellett B2-, B6-, B12-vitamin- és folsavhiányuk is van). A béta-karotin, az A-vitamin előfutára, a leghatásosabb szabadgyökfogó. Megköti az oxigént, és így mozgósítja a szervezet saját védekezési mechanizmusait. Különösen a száj-, a nyelv-, a garat-, a nyelőcső-, a légcső-, a gyomor-, a bél-, a hasnyálkahártya- és a tüdőrák ellen védelmez, vagyis a dohányosok és sok alkoholt fogyasztók körében gyakori rákos megbetegedések ellen. Az egészséges napi adag: 1,0 - 1,4 milligramm. Keringési zavarokra B1-vitamin A B1-vitamin (tiamin) a szénhidrátok energiává alakításában segít. Enélkül szervezetünk erőtlenné válik. Hiányát lanyha keringés, a karok és a lábak bizsergése, a lábfej zsibbadása jelzi. Ezenkívül idegi gyulladások és depresszió kísérheti. Az egészséges napi adag: 1,3 - 1,6 milligramm. Vitaminkoktélok Répás céklakoktél influenza ellen Immunerősítő, lázcsillapító, salaktalanító, máj- és bélműködés-serkentő ital, stimulálja a nyirokkeringést, aktiválja a vesét, és mérsékeli a légúti gyulladásos folyamatot. Hozzávalók: 125 ml céklalé, 125 ml sárgarépalé, 50 ml uborkalé, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál élőflórás joghurt A zöldségek levét legjobb frissen préselni/centrifugázni, de ha nincs elég időnk, a biolevek is megteszik. A tünetek enyhüléséig naponta 2 pohárnyi keveréket fogyasszunk el! Fűszeres limonádé A méz, a citrom és a fűszerek hamar enyhítik a torokgyulladást, doppingolják az immunrendszert, csillapítják a kellemetlen, kaparó érzést. Hozzávalók: 1,2 l víz, 100 g méz, 4 szegfűszeg, fél kávéskanál szegfűbors, 1 szál fahéj, 4 citrom leve A vízbe rakott fűszereket és elkevert mézet lassan forraljuk fel, majd fedő alatt még 10 percig melegítsük! Szűrjük le, és öntsük a citromléhez, ha szükséges, édesítsük kevés mézzel! Káposztás sárgarépalé Mindkét alkotó stimulálja az immunrendszert, erősíti a kórokozók elleni védelmet, fokozza a köpetürítést. A zeller nemcsak az ízt, hanem a szervezet vitamin- és ásványianyag-ellátását is javítja. Hozzávalók: 250 ml káposztalé, 125 ml sárgarépalé, 125 ml zellerlé, frissen vágott korianderlevél Turmixoljuk össze a hozzávalókat, és díszítsük a korikanderrel! Napi 3x1 csésze elfogyasztása ajánlott 10-14 napig. Banános kókusztej Mindkét fő összetevő kiváló idegerősítő, mert B-vitaminban, kalciumban, magnéziumban és káliumban gazdag. Erősítő, fiatalító, feszültségoldó, nyugtató hatású. Hozzávalók: 3 közepes méretű, érett banán, 250 ml kókusztej, kevés őrölt fahéj Turmixoljuk össze az alkotókat teljesen homogénné, majd késhegynyi fahéjjal hintsük meg a tetejét tálalás előtt! Petrezselymes sárgarépalé Az édeskés, simogató levű aromás ital remek segítség hólyaghurutra, de jó étvágygerjesztő, nyugtató, vízhajtó és fertőtlenítő is. Hozzávalók: 250 ml sárgarépalé, 6 szál petrezselyem Turmixoljuk össze a frissen préselt sárgarépalevet a petrezselyemmel, és naponta kétszer igyunk belőle a panaszok enyhüléséig! P. A. - dr. B. E. Vitaminrablók Íme, azok az orvosságok, amelyek rendszeres fogyasztása kiürítheti a szervezet vitamin- és ásványianyag-készletét
|
Fogyókúra, diéta >