1. Minden zsírt Olívaolajjal, napraforgó-olajjal és repceolajjal helyettesítsünk. Csökkentsük a vaj, tejszín és margarin mennyiségét. A napi szükséglet: 1 kávéskanál olaj. Ne féljünk a zsíros haltól: értékes omega-3 zsírsavakat tartalmaz. 2. Együnk sok hüvelyest, zöldséget, friss gyümölcsöt, hántolatlan gabonaterméket (rizst, tésztákat, kenyeret, müzlit) , burgonyát és salátákat,- mindezek alig vagy semmi zsírt nem tartalmaznak. Nyugodtan használhatunk fagyasztott zöldségeket is, a fagyasztás konzerválja a vitaminokat. 3. Csökkentsük a vörös hús és kolbász fogyasztásunkat, növeljük a tengeri halak és szárnyasokat. 4. Tejtermékekből lehetőleg zsírszegényet fogyasszunk: 30 mg zsíros tejfölben pl 9 gr zsír van, 30 mg zsírszegény tejfölben csk 3 gr. Egy kocka camembert (30 g) 10,2 g zsírt rejt. Próbáljuk a zsírszegény sajtokat fogyasztani. 5. Takarékoskodjunk a főzésnél: a teflon serpenyőt csak kenjük ki olajjal. A zsírt a hús sütése után öntsük ki a serpenyőből. A párolás vagy gőzölés megóvja a vitaminokat és vonalainkat. Helyettesítsük a mártásban lévő tejszínt pürésített zöldségekkel zsírszegény kefirrel, vagy tejföllel. 6. Vágjuk le a húsokról a zsírt. Ha felvágottra vágyunk csak hajszálvékonyra szeleteltet együnk. 7. Kerüljük a késztermékeket. A természet kínálta zöldségek zsírszegények: 100 gr héjában főtt burgonyában 0,3 gr zsír (66 kcal) vab, míg ugyanennyi chipsben 40 g ( 549 kcal). 8. Kedvenc müzlinket készítsük el inkább mi magunk: zabpehelyből, búzakorpából, sovány tejtermékből és gyümölcsökből. A kész müzlik cukrot, a diófélék és csokoládé sok zsírt tartalmaznak. A saját gyártmány mindig finomabb ! 9. Kerüljük a zsírcsapdákat: a sütemények és csokoládé valódi zsírbomba, ahogy a sajtok és a pizza is. 10. A töltelékek zsírszivacsok. Inkább kaparjuk ki a húsból vagy halból. A fritőzt is száműzzük.- |
Fogyókúra, diéta >