A paprika csipős ízét adó kapszaicin lehet a jövő fogyasztószere: nem csak a szánkat, hanem a zsírszövetet is fokozottan égeti. A többletsúly főleg zsírszövet formájában rakódik le testünkben. Ez azonban nem egységes anyag: testünkben van fehér és barna zsír. Az elhízás a fehér zsír fölhalmozódását jelenti. A barna zsír viszont hőt termel: mozgás nélküli égetés melegíti az újszülötteket, vagy a téli álmot alvó állatokat. A felnőtt ember testében igen kevés a barna zsír mennyisége. A fehér zsír viszont nem csak tárolja az energiát, hanem szerepet játszik az anyagcsere folyamatok szabályozásában is. Nagy jelentősége volna, ha lehetne befolyásolni a fehér zsír és a barna zsírszövet arányát. Évekkel korábban voltak vizsgálatok, melyek állatkísérletek alapján azt jelezték, hogy a paprika égető hatóanyaga, a kapszaicin fokozza a zsírsejtek energiafelhasználását. Ez arra utalt, hogy hatására a fehér zsírsejtek anyagcseréje, működése a barna zsírsejtekére emlékeztet. A sok kapszaicint fogyasztók - kutatások szerint sok zsírt tartalmazó étrend esetén is 8 % -kal csökkenteni tudják zsírszöveteiket,
A zsírszövetének elemzése arra utalt, hogy a kapszaicin átalakítja a sejtek összetételét és tulajdonságait. A változások hatására a fehér zsírsejtek mind jobban hasonlítanak a barna zsírsejtekre.
A barna zsírsejtek aktiválásával a fehér zsírsejtekben lévő kalória úgy elégethető, mintha csupán üzemanyag volna. A szervezet így ezt az energiát használja fel és nem csak a cukor égetéséből nyert energiával él.
A csípős paprika fogyasztása még a vérnyomást is csökkentheti, azon területken, ahol igen sok paprikát használnak, a magas vérnyomás lényegesen ritkább, mint ott, ahol kevesebb paprikát esznek.
|
Fogyókúra, diéta >
Csipős fogyókúra
Melange S.I., 2014. dec. 5. 7:59 [ 2018. máj. 21. 3:01 frissítve ]Nekünk magyaroknak találták ki a pirospaprikával történő fogyókúrát !