Csipős fogyókúra

Melange S.I., 2014. dec. 5. 7:59   [ 2018. máj. 21. 3:01 frissítve ]
Nekünk magyaroknak találták ki a  pirospaprikával történő fogyókúrát !

Fogyókúra piros paprikával

 

A paprika csipős ízét adó kapszaicin lehet a jövő fogyasztószere: nem csak a szánkat, hanem a zsírszövetet is fokozottan égeti. 

A többletsúly főleg zsírszövet formájában rakódik le testünkben. 

Ez azonban nem egységes anyag: testünkben van fehér és barna zsír. 

Az elhízás a fehér zsír fölhalmozódását jelenti. 

A barna zsír viszont hőt termel: mozgás nélküli égetés melegíti az újszülötteket, vagy a téli álmot alvó állatokat. 

A felnőtt ember testében igen kevés a barna zsír mennyisége. A fehér zsír viszont nem csak tárolja az energiát, hanem szerepet játszik az anyagcsere folyamatok szabályozásában is. 


Nagy jelentősége volna, ha lehetne befolyásolni a fehér zsír és a barna zsírszövet arányát.

Évekkel korábban voltak vizsgálatok, melyek állatkísérletek alapján azt jelezték, hogy a paprika égető hatóanyaga, a kapszaicin fokozza a zsírsejtek energiafelhasználását. 

Ez arra utalt, hogy hatására a fehér zsírsejtek anyagcseréje, működése a barna zsírsejtekére emlékeztet.

 A sok kapszaicint fogyasztók - kutatások szerint sok zsírt tartalmazó étrend esetén is 8 % -kal csökkenteni tudják zsírszöveteiket,

 

A zsírszövetének elemzése arra utalt, hogy a kapszaicin átalakítja a sejtek összetételét és tulajdonságait. A változások hatására a fehér zsírsejtek mind jobban hasonlítanak a barna zsírsejtekre.

 

A barna zsírsejtek aktiválásával a fehér zsírsejtekben lévő kalória úgy elégethető, mintha csupán üzemanyag volna. A szervezet így ezt az energiát használja fel és nem csak a cukor égetéséből nyert energiával él.

 

A csípős paprika fogyasztása még a vérnyomást is csökkentheti,  azon területken, ahol igen sok paprikát használnak, a magas vérnyomás lényegesen ritkább, mint ott, ahol kevesebb paprikát esznek.

 


Comments