90 napos tuti fogyókúra

S.I. Karcsusitunk Melange, 2014. febr. 19. 1:12   [ frissítve: 2018. jún. 4. 0:52, felhasználó: Melange S.I. ]

Zsírbontó, Karcsúsító kezelések, masszázs, nyugtató Reiki90 napos tuti fogyókúra

Receptek

90 napos diétához receptek

 

Cézár saláta

Hozzávalók 4 személyre:

  50 dkg csirkemell filé,

  fél fej saláta,

  50 dkg uborka,

  50 dkg paradicsom,

  1 dl tejszín,

  2 dl ezersziget salátaöntet

  2 dl tejföl,

  kevés olívaolaj

  10 dkg trappista sajt

  só, szárnyas fűszerkeverék

Elkészítés:     A csirkemell filét csíkokra vágjuk, sóval, szárnyas fűszerrel meghintjük, és 2 dkg olívaolajon átsütjük, majd egy kis víz hozzáadásával megpároljuk.Közben a tányérok aljára teszünk 2-3 salátalevelet, a cikkekre vágott paradicsomot, a csíkokra szelt uborkát.  Elosztjuk rajta a csirkehúst, és leöntjük a tejszínből, ezersziget salátaöntetből és tejfölből álló öntettel, melybe belekeverjük egy kevés olívaolajat és ízlés szerint egy kis sót. Tetejét reszelt sajttal megszórva azonnal fogyasztható.

Mediterrán tepsis burgonya

Fél kg krumplit megpucolok és felkockázok nem túl apróra. 1 fej fokhagymát megtisztítok, a nagyobb gerezdeket félbe vágom. Jénai tál aljára pici vajat teszek + krumpli + fokhagyma + friss rozmaring (kb. 10 centis ágacska)+5-6 levél zsályával fűszerezem, ujjnyi vizet teszek alá, megsózom, megborsozom, majd beteszem a sütőbe, magas fokozaton sütöm 20 percig, néha megkeverem. Akkor jó, ha enyhén sárgásbarna árnyalatú, a konyha pedig illatoik a fűszerektől.

Zöld tészta

 

Hozzávalók:

  5-6 bazsalikomlevél

  fél csokor petrezselyem

  2 gerezd fokhagyma

  kevés parmezán sajt

  só

  bors

  olívaolaj

  pár szem fenyőmag (kihagyható)

  spagetti

Elkészítés: A tésztát felteszem főni. Amíg fő, a fokhagymát apróra vágom és megpirítom. Az összes hozzávalót mixerbe teszem, a pirított fokhagymát is hozzáadom és összedarálom, amíg zöld masszát kapok. Ezt összekeverem a kifőtt tésztával és átmelegítem.

Görög parasztsaláta

 

Hozzávalók:

  4 hosszúkás paradicsom,

  2 fej lilahagyma,

  1 kígyóuborka,

  1-1 zöld és sárga húsú paprika,

  1/2 csokor oregano,

  2 evőkanál citromlé,

  5 evőkanál olívaolaj,

  20 dkg feta (juh) sajt,

  7-8 dkg fekete olajbogyó,

  só,

  bors,

  kevés cukor

Elkészítés: A megmosott paradicsomot felszeleteljük. Az uborkát héjastól hosszába négyfelé vágjuk, majd felkockázzuk. A megtisztított lilahagymát cikkekre vágjuk. A kicsumázott paprikákat csíkokra metéljük. Az oregano leveleit lecsipkedjük. A marinádhoz a citromlevet sóval, borssal, cukorral, oregánóval ízesítjük, majd beledolgozzuk az olajat. A saláta összetevőit összekeverjük, meglocsoljuk a marináddal, megszórjuk olajbogyóval és a felkockázott fetával, oregánóval, hegyes erős paprikával. Citromcikkekkel díszítjük.

Töltött sütőtök

1 kg sütőtök,

  5-5 dkg brokkoli,

  gomba,

  póréhagyma,

  kukorica,

  paprika,

  paradicsom,

  kevés só,

  petrezselyem

A tököt hosszában félbevágjuk, és a magvait kikaparjuk. A tök aljára vágunk egy \"talpat\", hogy ne billegjen, majd sorban rárakjuk a zöldségeket. Sóval, finomra vágott zöldpetrezselyemmel és reszelt fokhagymával fűszerezett kukoricaolajjal meglocsoljuk (tetejére reszelt sajtot is szórhatunk). Forró sütőben megsütjük és azonnal tálaljuk.,

Tagliatelle al pesto

Hozzávalók 2 személyre:

  25 dkg friss tagliatelle tészta

  3 dkg friss bazsalikomlevél

  1 gerezd fokhagyma

  60 ml (kb. 5 evőkanál) extra szűz olívaolaj

  3 evőkanál reszelt parmezán (ha van, fele arányban pecorino romano sajt)

  2-3 evőkanál fenyőmag

  só

Elkészítés: A tésztát sós vízben kifőzzük. A többi hozzávalót (a sajt kivételével) turmix ill. aprítógépbe tesszük, és krémes állagúvá aprítjuk. Utána belekeverjük (nem turmixoljuk) a reszelt parmezánt és 2 evőkanál forró vizet. Belekeverjük a tésztát, jól átforgatjuk és találjuk.

Fóliás halbatyu

Hozzávalók:

  tengeri halfilé

  vaj

  citrom

  friss kapor

  olajbogyó

  kapribogyó

  fokhagyma

  citromfű

  só

  bors

  szerecsendió

  pár szem mandula

Elkészítés: Alufóliából jókora darabokat szaggatunk, megkenjük egy kis vajjal, és mindegyik közepére ráhelyezünk egy-egy halfilét. Minden csomagba pakolunk még: egész gerezd fokhagymákat (sülve isteni!), néhány szem olaj- és kapribogyót, nagyobb kockára vágott citromot (ebből is mehet bőven!), friss kaprot, néhány szem friss mandulát (ez nyugodtan el is maradhat), megszórjuk még citromfűvel, sóval, borssal, zöldfűszerekkel ízlés szerint, és a csomag tetejére helyezünk egy nagyobb halom vajat. A csomagokat alaposan bezárjuk, és sütőbe velük!

Megjegyzés:Körettel főételként is megállja a helyét, de személyenként egy-egy csomag előételként is elég, ráadásul nagy öröm, ahogy mindenki a saját batyuját bontogatja!

Grillezett zöldségek

 

Hozzávalók 4 személyre:

  4 csokor újhagyma

  2 közepes cukkíni (kb. 30 dkg)

  2 alma

  4 paradicsom

  6 evőkanál olaj

  3 evőkanál citromlé

  6 evőkanál szójaszósz

  2 teáskanál kakukkfű

Előkészítés: A zöldségeket értelemszerűen megtisztítjuk, megmossuk.

 A vastagabb újhagymát hosszában kettévágjuk, a cukkínit kb. fél cm 

vastagon felkarikázzuk. Az almát negyedeljük, magházát kiemeljük,

 minden negyedet még három gerezdre vágjuk. A paradicsom alját

 keresztben bemetsszük. 



Elkészítés: A zöldségeket nagyobb tálba rakjuk, és megcsepegtetjük az olaj 

felével. A citromlevet kikeverjük a szójaszósszal, a maradék olajjal, és

 borssal fűszerezzük. A kakukkfüvet beleszórjuk.

 A zöldségek mindkét oldalát 4-4 percig pirítjuk a grillrácson.

A szósszal kínáljuk.

Munka:kb.30 perc, Fogyasztható: kb. 30 perc múlva, 1 adag: 255 kcal

 

 

 

 

Pórés spagetti

 

Hozzávalók:

  25 dkg spagetti,

  4 gerezd fokhagyma,

  1 póréhagyma,

  4 dkg margarin,

  4 evőkanál zöldségkrém (vagy ételízesítő),

  őrölt bors,

  só

Elkészítés: A spagettit kifőzzük, úgy, hogy a vízbe két gerezd fokhagymát is

 dobunk. A megtisztított póréhagymát zöldjével együtt karikákra vágjuk és

 a margarinon megpároljuk, végül a zöldségkrémet belekeverjük. 

Sóval, borssal, a maradék két gerezd szétnyomott fokhagymával ízesítjük, 

megvárjuk, míg egyet forr. A mártást a spagetti tetejére öntjük, és az 

újhagymából hasított csíkokkal díszítjük.   

Megjegyzés:90 napos diétánál szénhidrát napra

 

Csirkemájas saláta

 

Hozzávalók 4 személyre:

  4 fej vöröshagyma

  35 dkg csirkemáj

  25 dkg rukola (vagy más saláta)

  1-2 csípős paprika

  4 evőkanál olívaolaj

  1/2 dl fehérborecet

Töltött tök babbal és paradicsommal

Hozzávalók:

  1 pici zsenge tök,

  kb. 25 dkg bab

  3-4 paradicsom

  1 hagyma

  só

  bors

  oregano

  kakukkfű

  petrezselyem

Elkészítés: A tököt vágd ketté, szedd ki a magját és sózd be. Közben gyújtsd be a sütőt. A hagymát párold meg olívaolajon a paradicsommal és a babbal (sózd, borsozd). Én nagy szemű lapos, barnás színű babot szoktam használni, ami 5-10 perc alatt puha. Amikor ez kész, szórd meg durvára vágott petrezselyemmel. A tököt csepegtesd le, tedd bele a paradicsomos babot, és bőven szórd meg borssal, oregánóval, kakukkfűvel. Takard le alufóliával, és süsd puhára. 
Megjegyzés:     Nagyon jó a keményítő napra petrezselymes krumplival. Ha nem fogyózol, szórd meg felaprított mozzarellával is. Nagyon egyszerű elkészíteni, a kolléganőim mind dicsérik.

Mediterrán tészta

Hozzávalók:

  1 csomag penne tészta

  1 db közepes cukkíni

  1 db padlizsán

  4-5 szem paradicsom

  1 fej hagyma

  1 gerezd fokhagyma

  olívaolaj

  só

  bors

  bazsalikom

  kakukkfű

Elkészítés: A pennét sós vízben kifőzzük. A padlizsánt és a cukkínit meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. A padlizsánkockákat megsózzuk, állni hagyjuk. Közben a hagymát felaprítjuk, a fokhagymát megtisztítjuk. Kevés olívaolajon megfuttatjuk a fokhagymát, rádobjuk a hagymát, és üvegesre pároljuk. Ezalatt a padlizsánt egy kicsit kinyomkodjuk, hogy ne legyen kesernyés az íze. Majd a cukkínivel együtt a hagymára dobjuk, kicsit lepirítjuk. A feldarabolt paradicsomot rátesszük, sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint megszórjuk bazsalikommal, kakukkfűvel. Addig pároljuk, míg a paradicsom teljesen szétfő, és mártásjelleget kap. Ha kész, összekeverjük a kifőtt pennével. Jól behűtjük, mert hidegen az igazi. Esetleg mozzarellát is keverhetünk hozzá.

Mozzarellás csirkemell

Hozzávalók:

  csirkemell

  mozzarella

  bacon (szeletelt, vékony csíkok)

  oregano

  só

  bors

  majoránna

  (de a fűszerezést lehet variálni ízlés szerint)

  olívaolaj a sütéshez

  fokhagyma (az olajba pár cikket beledobni, én már előre házilag elkészített fokhagymás olajat szoktam használni)

Elkészítés: A csirkemellet aránylag vékony szeletekre vágom, és egyenként egy kicsit megklopfolom, hogy tényleg jó vékony legyen, aztán jól megízesítem a kedvemre való fűszerekkel. Kiterítek egy baconszeletet, ráteszek egy csirkemellet, a közepébe egy darab mozzarellát és felgöngyölöm, majd hústűvel rögzítem. Ezt csinálom, míg elfogynak a mellek, majd forró olajban (nem tepsiben) hirtelen kisütöm. Hamar átsül, mert a csirkemell csíkok leheletvékonyak, persze forgatni azért kell! Krumplipürét csinálok hozzá.

Megjegyzés:   Annyira különlegesen finom az íze, hogy édesanyám mikor megkóstolta, azt mondta: Lányom, ideje a főzést átadnom neked.

Paradicsomos bab

Hozzávalók:

  30 dkg fehér bab,

  3 közepes paradicsom,

  1 teáskanál fehér mustármag,

  1 teáskanál őrölt feketebors,

  1 teáskanál chilipor,

  1 teáskanál kurkuma,

  2 evőkanál vaj vagy olaj,

  só

Főzzük a babot puhára, majd szűrjük le, szárítsuk meg. Hevítsük fel a vajat, pirítsuk meg a fűszereket, mikor a fehér mustármag már nem pattog, tegyük hozzá a főtt babot, és kb. tíz percig finoman süssük. Adjuk hozzá a felszeletelt paradicsomokat, főzzük puhára. A legvégén szórjuk rá a kurkumát, a sót, és főzzük még egy percig. (Elkészítési idő: Kb. 1 óra)

Káposztás kocka

Hozzávalók:

  1 kg fehérkáposzta,

  5 dkg zsír,

  1 kávéskanál só,

  0,5 dl víz,

  1 csapott evõkanál cukor,

  25 dkg száraztészta kocka

Elkészítése: A káposztát lereszeljük, megszórjuk a sóval. Fél órát hagyjuk, hogy a sótól megtöppedjen a káposzta. Rátesszük a zsírt és a vizet, kevergetés közben megpároljuk. Mikor már a káposzta megpárolódott, de még holtsápadt, akkor félretoljuk a káposztát és a lábas alján a cukrot megolvasztjuk, mikor megbarnult összekeverjük a káposztával. Étvágy gerjesztõbb lesz a színe. Ez a káposztapárolás 40 percig tart. Érdemes elõre párolni káposztát, és adagonként lefagyasztani, akkor felhasználás előtt csak fel kell olvasztani és forrósítani. A kockatésztát bõ forrásban lévõ sós vízbe tesszük fel. Megkeverjük, hogy ne maradjon egy kupacban. Megfõtt, leszűrjük és a káposztával összekeverjük. Ki-ki ízlése szerint: sózza, borsozza, cukrozza.

Tonhalas vegyes saláta

Hozzávalók:

  1/2 fej zöldsaláta,

  6 paradicsom,

  1 zöldpaprika,

  1 doboz tonhal (185gr),

  6 dkg fekete és zöld olívabogyó,

  Öntethez:

  1/2 csokor bazsalikom,

  2 gerezd fokhagyma,

  2 evőkanál balzsamecet,

  3 evőkanál olívaolaj,

  só,

  bors

Elkészítés: A salátaleveleket megmossuk, lecsepegtetjük, csíkokra szeljük és 4 tányérra elosztjuk. A megmosott paradicsomot karikázzuk, a paprikát csíkokra szeleteljük magház nélkül. A tonhalat lecsepegtetjük az olajtól és kisebb darabkákra törjük, majd a paprikával és paradicsommal, olívabogyókkal együtt a tányérokra helyezzük. A bazsalikomot megmossuk, apróra vágjuk. A fokhagymát zúzzuk, majd az ecettel, olajjal, sóval, borssal elkeverjük és a salátákra öntjük. Karikára szeletelt lilahagymával díszítjük

 

Hagymás krumpli lepény

Hozzávalók:

  kb. 50 dkg krumpli

  3 nagy fej vörös- vagy lilahagyma

  4 evőkanál balzsamecet

  só

  bors

Elkészítés: A krumplikat meghámozom, majd kb. fél centi vastag szeletekre vágom. Felteszek egy lábasban vizet melegedni, ha forr, előfőzöm a krumpliszeleteket. A hagymákat felkarikázom, sóval, borssal egy kanálka olívaolajon megfonnyasztom. Ha már pirul, ráöntöm a balzsamecetet, és kicsit sűrűbbre forralom. A krumplik felét feles fedésben lerakom egy tűzálló serpenyőbe, majd rásimítom a hagymát is, majd a maradék krumplit is ráöntöm. Forró sütőben fél órát sütjük, közben 2-3 alkalommal lelapogatjuk. Ha kész, nagy tányérba borítjuk, hogy a talpa nézzen felfelé. Köretnek is, de (keményítőnapon főfogásnak is jó.

Pizzás csiga

Hozzávalók 4 személyre:

  1/2 kg liszt

  2,5–3 dl tej

  2 tojássárgája

  5 dkg Ráma margarin

  kevés cukor

  só

  3 dkg élesztő

  1 pizzakrém

  oregano

  reszelt sajt

  olaj a kenéshez

 

Elkészítés: A hozzávalókból a szokásos módon kelt tésztát készítünk. 

Kétszeresére kelesztjük, majd

 kb. 0,5–1 cm vastagságúra nyújtjuk. Megkenjük egy kevés étolajjal, 

kicsit megsózzuk, cikcakk alakban rányomjuk a pizzakrémet. 

Megszórjuk oregánóval, egy kevés reszelt sajttal, majd feltekerjük. 

Kb. 1,5 cm-es szeletekre vágjuk, zsírozott tepsibe fektetjük, és az 

oldalukat is megkenjük olajjal. 

Tetejére bőven szórunk reszelt sajtot. Kicsit kelesztjük még, majd pirosra sütjük.
Nagyon finom például gulyásleves mellé.

Sajtban sült tojás

8 tojás,

  15 dkg szeletelt trappista sajt,

  4 paradicsom,

  1 csokor zöldhagyma zöld szára,

  1-1 mokkáskanál törött fekete bors,

  currypor és piros fűszerpaprika,

  késhegynyi szerecsendió-reszelék,

  ízlés szerint só.

Előkészítése: a sajtszeleteket vékony csíkokra vágom, és a felét egy lapos tűzálló tálra terítem. A tojásokat egyenként felütve úgy rakom a sajt tetejére, hogy a sárgája egynek se menjen szét. Megsózom, és mindegyikre kevés fűszert hintek a felsoroltakból, majd a maradék sajtcsíkokkal úgy borítom be, hogy minden tojásra jusson a sajtból. A tálat folpack fóliával letakarom, és a mikrohullámú sütőben a legerősebb fokozaton négy-öt percig sütöm. Akkor van készen, ha az étel tetején lévő sajt megolvad, és egybefüggő réteget alkot. A sütőből kivéve még tűzforrón meghintem a finomra metélt hagymazölddel, és négy cikkre szeletelve, azonnal kínálom. Friss saláta illik mellé.

Reform lencsesaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  2 doboz (kb. 50 dkg főtt) natúr lencse

  1 citrom

  1 kis hagyma

  4 szem retek

  10 dkg sárgarépa

  1 evőkanál csípős mustár

  4 evőkanál olívaolaj

  2 evőkanál pirított szezámmag

Előkészítés:     A lencsét leszűrjük, leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük. 

A citromot forró víz alatt alaposan megmossuk, 

héját lereszeljük, levét kinyomjuk, átszűrjük. A hagymát meghámozzuk,

 vékonyan felkarikázzuk, meghintjük sóval. 

A retket és a sárgarépát megtisztítjuk, mindkettőt uborkagyalun legyaluljuk

, meglocsoljuk 1 evőkanál citromlével, 

15 percig pihentetjük. 
Elkészítés:        Simára keverünk 2 evőkanál citromlét a mustárral,

 kevés sóval, ízlés szerint frissen őrölt borssal, 

szinte cseppenként hozzáadjuk az olívaolajat, és habosra keverjük. 

A lencsét nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk 

a hagymát levével együtt, lazán összekeverjük. A tetejére halmozzuk a

 kissé összeesett retek-sárgarépakeveréket 

ugyancsak levével együtt, meglocsoljuk a mustáros öntettel,

 tetejét megszórjuk a szezámmaggal, 

és 1-2 szál kaporral vagy snidlinggel, ill. néhány szelet friss uborkáva

l díszíthetjük. A szépség kedvéért csak az asztalnál keverjük össze.


Reform gyümölcssaláta

25 dkg eper,

  1 narancs,

  1 banán,

  1 alma,

  1 evőkanál méz,

  őrölt szegfűszeg

A banánt meghámozzuk és felkarikázzuk.

 A meghámozott narancsot gerezdjeire szedjük, majd felaprítjuk. 

Az almát héjastól kockára vágjuk, a megtisztított epret ha szükséges, félbevágjuk. 

Összekeverjük a gyümölcsöket és őrölt szegfűszeggel ízesített mézzel leöntjük.

 20 percig érleljük.



Sült sajtos paradicsom

Hozzávalók:

  4-5 nagy érett paradicsom

  2-3 mozzarella sajtgolyó

  1 fej vöröshagyma

  1-2 gerezd fokhagyma

  3-4 evõkanál olívaolaj

  bazsalikom,

  kakukkfű,

  kevés petrezselyemzöld

  só,

  fehérbors

Elkészítése:     A paradicsomokat és a mozzarella-golyókat kb. 1 cm vastag

 szeletekre vágjuk, és egy kiolajozott tűzálló tálba, 

tetõcserép-szerűen váltakozva lerakjuk. A hagymát és a fokhagymát

 nagyon apróra vágva belekeverjük az olívaolajba, 

sózzuk, borsozzuk, majd belekeverjük a fűszereket. 

Ezzel a keverékkel megkenjük a sajttal lerakott paradicsomszeleteket, 

és forró sütõben addig sütjük, míg a sajt megolvad.

 Friss fehér baguette kenyérrel tálaljuk.
Megjegyzés:        Nagyon ízlik majd, ha szereted az olaszos konyhát!

Rizottó - 90 naposra is

Hozzávalók:  

  rizs

  icipici olaj

  zöldborsó

  zöldbab

  kukorica

  paradicsompüré (tiszta paradicsomból, nem ketchup és nem sűrítmény)

  bazsalikom vagy rozmaring, ki mit talál otthon

  só, bors

Elkészítés:             Kevés olajon sokáig pirítsd a rizst, majd öntsd föl kevesebb,

 mint kétszeres vízzel (vagy húslevessel), 

és főzd meg. Közben a (mirelit) zöldségeket melegítsd fel a 

paradicsomszószban. Fűszerezd ízlés szerint (csak óvatosan), 

és jól kutyuld össze az egészet a rizzsel.
Nagyon finom és jó újítás 90 naposoknak zöldségnapra!

Szezámmagos-tökmagos muffin

Hozzávalók 12 darabhoz:

  1 tojás

  7,5 dkg cukor

  1 csipetnyi só

  1,5 dl joghurt/író

  0,8 dl olaj

  25 dkg liszt

  2 teáskanál sütőpor

  1-1 evőkanálnyi tökmag és szezámmag

Elkészítés:          A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tojást habosra verjük. 

Hozzákeverjük a cukrot, a sót, a vajat és az olajat. 

A tojásos keverékre rászórjuk a lisztet és a sütőport, majd összekeverjük. 

A süti-papírkákat a muffin sütőbe helyezzük, 

majd 2/3-nyira beletöltjük a tésztát. A tetejére szórjunk tökmagot és 

szezámmagot. 20-25 percig sütjük.

 

Mustáros-tejfölös hús

Hozzávalók:

  tetszőleges mennyiségű pulyka- vagy csirkemell,

  1 üveg mustár,

  kevés olaj,

  1 pohár tejföl,

  15 dkg sajt (füstölt is lehet)

Elkészítés: A húst besózod, és vastagon bekened mustárral 

(finom, ha egy kevés dijoni csípős mustárt is keversz bele). 

Beleteszed a tepsibe és olajat öntesz rá (nem sokat), majd tejfölt 

(nem keveset), és reszelt sajtot teszel a tetejére. 

A sütés első felében legyen befedve.

Vegetáriánus rakott kel

Hozzávalók:

  1 nagyobb fej kelkáposzta

  30 dkg lencse

  1/2 csomag tisztított napraforgómag

  vörös- és fokhagyma

  kis citromlé

  pirospaprika

  majoránna

  őrölt köménymag

  ételízesítő

  kevés olaj


Elkészítés: A lencsét beáztatjuk (legalább egy órára). 

A kelkáposzta torzsát kivágjuk, és sós, 

köménymagos, fokhagymás vízben leveleire szedve megpároljuk.

 Közben olajon vöröshagymát dinsztelünk, 

pirospaprikát szórunk rá és a lencsét pörköltösen - 

majoránnával, fokhagymával, ételízesítővel - megfőzzük.
Egy tepsibe letesszük a kelleveleket, ráöntjük a lencsét,

 majd újra kelkáposzta jön.
A napraforgómagot turmixgépben kb. 1 dl vízzel

, kis citromlével, foghagymával, sóval *tejföllé* törjük, és a káposztára terítjük.
Sütőbe kicsit átsütjük.

Megjegyzés:    A 90 napos diéta keményítő napjára tökéletes

. A nem diétázó vagy vegetáriánus családtagok is szeretik, 

előre elkészíthető, és sütőben melegíthető.

Mozzarella alla pizzaiola

Hozzávalók:

  75 dkg mozzarella

  30 dkg paradicsom (ha lehet konzerv)

  2 gerezd fokhagyma

  csipetnyi só, bors, oregano

  2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A fokhagymát az olajon megpirítjuk, ezután hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, oregánóval megszórjuk, s szépen összefőzzük. A végén hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott mozzarellát, egy-két percig hagyjuk, hogy megolvadjon. Majd tálaljuk! Jó étvágyat mindenkinek!

Zöldbabos padlizsánladik

Hozzávalók 4 személyre:

  2 közepes padlizsán

  3 közepes burgonya

  2 sárgarépa

  15 dkg zöldbab

  4 szál petrezselyem

  6 evőkanál olívaolaj

  1 kávéskanál curry (ki is maradhat)


Előkészítés:          A padlizsán megmossuk, leszárítjuk, szárát levágjuk, hosszában félbevágjuk. A húsát bekockázzuk. A krumplit és a sárgarépát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk. A zöldbabot megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, leszárítjuk, levélkéit lecsipkedjük.
Elkészítés:           A bevagdalt padlizsánhús réseibe 3 evőkanál olívaolajat csurgatunk. Húsával lefelé serpenyőbe tesszük, és közepes lángon 4-5 percig pároljuk. Félretesszük, hagyjuk kihűlni. Enyhén sós vizet forralunk, beletesszük a krumplit és a sárgarépát, 5 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a zöldbabot, majd további 4 percig főzzük. A zöldségeket leszűrjük. Mélyebb serpenyőben a maradék olajat (a curryvel) felforrósítjuk, hozzátesszük a leszűrt zöldségeket, és 5-6 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Közben a padlizsán húsát műanyag kanállal kivájjuk, a zöldségekhez keverjük, és még 2 percig pirítjuk. A sütőt 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral, a 4 fél padlizsánt rátesszük, és megtöltjük a zöldséges masszával. A sütőben 15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, a petrezselyemlevelekkel díszítve tálaljuk.

Megjegyzés:   Munka: kb. 30 perc,  Fogyasztható: kb. 1 óra múlva,  1 adag: 252 kcal

 

 

Fűszeres tészta

Hozzávalók 4 személyre

  1 csomag spagetti

  1 csipet só

  2 gerezd fokhagyma

  1 csipet összeaprított petrezselyem

  1 mokkáskanál Erős Pista

  olívaolaj


Elkészítés: Felteszem a tésztát főni olajos vízben. Sót csak akkor teszek bele, ha már forr. Közben közepes lángon, egy nagy serpenyőben olívaolajon megpirítom az összezúzott fokhagymát, beleteszem a sót, a petrezselymet és legvégül az Erős Pistát (ez utóbbi egy kicsit csapni fog a víztartalma miatt). A már kifőtt és leszűrt tésztát ráöntöm, összekeverem, és a tésztával együtt pirítom egy kicsit. Csípős!

Megjegyzés:        Ellentétben a könyvekben leírtakkal, én mindig a hideg vízzel együtt teszem fel a tésztát, és nem akkor, amikor forr.

 Spanyolországban így tanultam.

Lazacfilé sütve

Hozzávalók:

  50 dkg lazacfilé

  2-3 evőkanál halfűszer

  1 db citrom

  1 db savanykás alma

  1 fej hagyma

  5 dkg szalonna

  só

  olaj


Elkészítés: A gyönyörű vörös lazacfilét a fél citrom levével meglocsolom, megsózom, befűszerezem, és egy órát pihentetem, hogy jól átjárják az ízek. Addig a hagymát vékony karikákra, a megpucolt almát és a szalonnát vékony szeletekre vágom. A tepsi aljára kevés olajat öntök, ráhelyezem a halat, az almát, a hagymát és a tetejére a szalonnát, hogy sülés közben végigcsorogjon a szaftja a halon. Aztán újra meglocsolom az egészet citromlével. Eleinte letakarva sütöm, majd a levével locsolgatva hagyom szépen megpirulni. Igazán finom, ünnepi fogás! Jó étvágyat!

Megjegyzés:               Lazacfilét már minden hiper-szupermarketben lehet kapni, bár az ára nem alacsony, de már elérhető. Egyébként másfajta halakból (pl. fogas, csuka) is elkészíthető, sőt, az egészben hagyott hal az alma -hagyma-szalonna keverékkel meg is tölthető.

Ál bolognai spagetti gyümölcsökből

Hozzávalók:

  2 db banán

  20 dkg vegyes piros gyümölcsbefőtt

  10 dkg mazsola, datolya

  1 alma


Elkészítés: A 2 banánt vágd spagettitészta-szerű vékony csíkokra. Formázd kezeddel egyenesre. A tetszés szerinti piros színű gyümölcsöket turmixold össze, tedd bele a mazsolát és a datolyát, öntsd a banánokra. Hámozd meg az almát és reszeld rá.

Csirkemell pizzasütő módra

Hozzávalók:

  2 db csirkemell

  2 db paradicsom

  só

  oregano

  olasz pizza fűszerkeverék

  reszelt sajt

  olaj


Elkészítés: A csirkemelleket kifilézzük, kettévágjuk (8 szelet lesz), óvatosan klopfoljuk, sózzuk. Mindkét oldalát kevés olajon teflonban hirtelen megsütjük (2-3 perc). Ha készen van, lerakjuk egy jénai tálba, rászórjuk a fűszereket ízlés szerint, rákarikázzuk a paradicsomot, kicsit sózzuk, majd megszórjuk a reszelt sajttal. Kb. 10-15 percre sütőbe tesszük, amíg a sajt ráolvad, enyhén rásül.

 

Mustáros burgonya

Hozzávalók:

  burgonya

  ici-pici olívaolaj

  fokhagyma

  mustár

  csemegekukorica

  só

  bors

  ízlés szerint egyéb fűszerek


Elkészítés: A krumplit jól megmosom, és héjában megfőzöm, nem túl puhára. Ezután félbevágom, a közepét kiskanállal kivájom. A kivájt krumplit összekeverem kis olívaolajjal, felaprított fokhagymával, mustárral. Fűszerezem, végül hozzáadom a kukoricát is. A pépet a kivájt krumplikba töltöm és grillezőben vagy sütőben kb. 10 percig sütöm.

Megjegyzés:
A 90 napos diéta keményítőnapjára tökéletes finomság! Én friss paradicsomot szoktam mellé enni. Aki nem él ilyen önsanyargató diétás életet :-), az tegyen rá nyugodtan sajtot és fogyaszthatja köretnek is!

Valami Olaszország:

 

Hozzávalók:

  1 zacskó olasz farfalle tészta

  2-3 közepes fej hagyma

  2-3 gerezd fokhagyma

  frissen őrölt bors

  só

  oregano

  kakukkfű

  2 db hámozott darabolt paradicsomkonzerv


Elkészítés: Tésztát felteszem főni sós vízben. Az igazi olasz tészta kb. 10 perc alatt fő meg. A levét leöntöm, vissza a főzőlábasba, fedőt teszek rá. Az olaszok nem öblítik le a tésztát!
Közben apróra vágom a hagymát, pici olívaolajra teszem. Kicsit pirítom, amikor üveges, rádobom a konzervparadicsomokat, belezúzom a fokhagymát, fűszerezem oregánóval, kakukkfűvel, borsot őrölök rá. Ráöntöm a szószt, esetleg reszelt sajttal megszórom. Akkor igazán finom, ha a hagyma még kissé ropogós marad, nem fő túl.

Megjegyzés:  Nyáron készülhet friss paradicsomból is. Ez esetben pár másodpercre forró vízbe mártom a paradicsomokat, így könnyen lejön a héja. A továbbiakban ugyanúgy.

 

Korianderes csirkesaláta

 

 

 

Hozzávalók 4 személyre:

 

  1 kisebb csirkemell filé

  1 kávéskanál grillfűszer-keverék

  1 kisebb fej lilakáposzta

  2 evőkanál olaj

  2 evőkanál borecet

  1 kávéskanál cukor

  2 evőkanál olívaolaj

  10 dkg sózott földimogyoró

  1 kávéskanál durvára tört koriandermag


Előkészítés:     A csirkemellet megmossuk, leszárítgatjuk, sóval, őrölt borssal és a grillfűszerrel bedörzsöljük. A lilakáposztát megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk/gyaluljuk, megsózzuk. 

Elkészítés:    Felforrósítjuk az olajat, és a húsdarabokat megsütjük benne. Ha elkészült, vékonyan felszeleteljük. Közben a lilakáposzta szálait kézzel kicsit összetörjük. Az ecetet elkeverjük a cukorral és az olívaolajjal, a káposztára locsoljuk. Beleszórjuk a mogyorót és a durvára tört koriandermagot. Végül beleforgatjuk a csirkemellet is. Ha van kéznél, friss korianderlevelekkel díszítjük.

Munka: kb. 30 perc, Fogyasztható: kb. 30 perc múlva, 1 adag: 346 kcal

 

 

 

Zöldséges köles

 

Hozzávalók:

 

  1 kis csésze köles

  1 kis fej vöröshagyma

  1 kicsi cukkíni

  2 kisebb sárgarépa

  fél avokadó

  olívaolaj

  só

  durvára őrölt bors


Elkészítés:      A kölest háromszoros vízben felteszem főni. Olajban megpirítom a hagymát. Megmosom, és apró kockákra vágom a cukkínit és a sárgarépát, a hagymára dobom, borsot őrölök rá, sót és egy kis őrölt köményt szórok rá, és lassan közepesen puhára párolom. Amikor majdnem készen van, hozzáadom az apróra vágott avokadót és egy kicsit tovább párolom. Az elkészült kölest leszűröm, ráteszem a zöldségekre, tűz fölött összekeverem, és 30 másodpercig pirítom. 

Megjegyzés:Különleges ízek, változatos és húsmentes!

Muffin (alaprecept)

 

 

Hozzávalók (15 darabhoz):

 

  2 dl mazsola

  1 citrom reszelt héja

  16 dkg sima liszt

  12,5 dkg vaj, vagy Ráma margarin

  12 dkg cukor

  2 db tojás

  1 kávéskanál sütőpor

  mignonpapír

 


Elkészítés:    A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A mazsolát összekeverjük a reszelt citromhéjjal és egy kevés liszttel. A vajat, vagy margarint krémesre keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tojást, és tovább keverjük. Beledolgozzuk a mazsolát, a lisztet és a sütőport. Ez az alaptészta. Ha dúsítani akarjuk, tehetünk bele gyümölcsdarabokat, pl.: meggyet, mákot, diót, csokireszeléket, bármit, amit szeretünk. A megfelelő muffin formába töltjük és 10 - 15 percig sütjük.

 

Húsos-gombás - Baby Blue módra

 

Hozzávalók 4 főre:

  4-6 csirkemell (lehet comb, lehet pulyka is és tarja is)

  10-20 dkg gomba (ki mennyire szereti gombásan)

  1 nagy fej vöröshagyma

  1 gerezd fokhagyma

  3-4 szelet füstölt főtt tarja

  10 dkg trappista sajt

  4 dl tejföl (nem vizes típus)

  só, bors, magyaros fűszerkeverék

 


Elkészítés:        Olajon futtassuk meg a hagymát. A megtisztított, lereszelt vagy karikázott gombát rátesszük, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk, hogy egy kicsit a gomba összeessen. Hozzátesszük az apróra vágott füstölt főtt tarját, hogy összeérjenek az ízek. 
Kiszedjük egy tányérba vagy tálba, ugyanebben az olajban (de lehet új is) a kiklopfolt és besózott (fűszerkeverékes) husit megpirítjuk egy kicsit.
Tepsibe beletesszük a husit, rá a hagymás -gombás-tarjás masszát, lefedjük, és kb. 3-4-es fokozaton hagyjuk sülni. 
15 perc után hozzátesszük a kicsit sós -borsos-fűszeres tejfölt, elkeverjük benne, rászórjuk a tetejére a sajtot, és még visszatesszük 15-20 percre.
A legvégén levesszük a fedőt vagy a fóliát, maximumra tesszük a lángot, és kicsit megpirítjuk a sajtot. 
Hozzá rizst vagy tésztát kínálunk.
Nagyon finom és kiadós.

Vajbabsaláta tökmagpesztóval

 

 

 

Hozzávalók 4 személyre:

  40 dkg zsenge vajbab

  1 arasznyi, zsenge cukkíni

  2 kemény húsú paradicsom

  2 gerezd fokhagyma

  1 cirom

  5 dkg tökmag

  A pesztóhoz:

  1 csokor petrezselyem

  5 dkg tökmag

  1/2 dl olívaolaj

  2 evőkanál tökmagolaj

Előkészítés:    A vajbabot (ha friss, megtisztítjuk) lobogva forró vízben 1-2 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük. A cukkínit megmossuk, gyufaszálnyi csíkokra metéljük. A paradicsomot megmossuk, kis kockákra vágjuk, és a babhoz adjuk. A fokhagymát meghámozzuk. A petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk. 

Elkészítés:      A babra facsarjuk a citrom levét, picit megsózzuk, és ráreszeljük a fokhagymát. Összerázzuk, lefedjük, és a hűtőbe tesszük, amíg a pesztó elkészül. A pesztóhoz a tökmagot ledaráljuk, a turmixgép tartályába szórjuk. Hozzáadjuk a kétféle olajat, a petrezselymet, sót, őrölt borsot, és összeturmixoljuk. A salátát tálra halmozzuk, tökmaggal megszórjuk, kevés pesztóval megcsöpögtetjük. A többit külön tálkában kínáljuk mellé. 

Munka: kb. 30 perc,,fogyasztható: kb. 30 perc múlva,1 adag: 371 kcal

Zsályás gnocchi

 

Hozzávalók 4 személyre:

  2 fej vöröshagyma

  8-10 friss zsályalevél

  8 dkg vaj

  50 dkg gnocchi

  10 dkg reszelt parmezán sajt

Előkészítés: A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A zsálya leveleit leöblítjük, apróra vágjuk. 
A vajat felforrósítjuk, és megpirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a gnocchit, és közepes tűzön kb. 5 percig kevergetve pirítjuk. Belekeverjük a zsályát, sóval, borssal ízesítjük, és megszórjuk a parmezánnal. Azonnal tálaljuk. 

Munka: kb. 15 perc, Fogyasztható: kb. 15 perc múlva,  adag: 555 kcal

Görög saláta

 

Hozzávalók 2 személyre:

  2 nagy paradicsom,

  1 kis kígyóuborka,

  1 kis hagyma,

  5 dkg kimagozott olajbogyó,

  8 szardella,

  12 dkg juhsajt (feta)

  A mártáshoz:

  3 evőkanál olívaolaj,

  1 evőkanál citromlé,

  só,

  bors,

  csipetnyi szárított majoránna


Elkészítés: A héjatlanított paradicsomot négybe vágjuk, az uborkát felszeleteljük, a meghámozott hagymát karikára, a juhsajtot kockára vágjuk. Minden hozzávalót tálba teszünk, és két részre osztunk. A mártáshoz elkeverjük az olajat, a citromlét ízlés szerint sóval, borssal, majoránnával. Ráöntjük a salátára, jól elvegyítjük, fél órára behűtjük, utána tálaljuk.

Csokis kenyér

Hozzávalók:

  25 dkg vaj

  25 dkg cukor

  6 tojás

  25 dkg reszelt csoki

  25 dkg reszelt mandula

  10 dkg liszt


Elkészítés: A vajat a cukorral és a tojásokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a csokit, a mandulát és a lisztet. A tésztát a kivajazott tepsiben 180 fokon 20 percig sütjük. Csokimázzal vonjuk be, tetejére mandulát szórunk.
Megjegyzés: Szerintem nem bonyolult. :) Jó étvágyat hozzá!

Parmezános csirkemell

Hozzávalók 4 személyre:

  4 evőkanál reszelt parmezán

  2 evőkanál liszt

  1 teáskanál Cayenne-bors

  1 teáskanál őrölt pirospaprika (édes)

  só

  őrölt bors

  1 nagyobb tojás

  4 csirkemell filé - bőr nélkül

  1 evőkanál olaj

  7,5 dkg lágy vaj

  2 gerezd foghagyma (zúzva)

  2 evőkanál apróra vágott petrezselyem

  8 szelet baguette


Elkészítés: 1. A sütőt 220 fokra előmelegíteni. A parmezánt, lisztet és a fűszereket egy tányérban jól összekeverni. Tojást külön kikeverni.
2. A csirkemell filéket először a kikevert tojásba, majd a parmezános keverékbe forgatni. A felesleget le kell szórni róla, félretenni. A tepsit ecsettel olajjal kikenni, ráfektetni a húst, kb. 15 percig a sütőben barnítani.
3. A vajat, foghagymát, petrezselymet, sót és borsot kikeverni. Ezzel a kenyérszeleteket bekenni. A csirkehúst a sütőben megfordítani, és a kimaradt, félretett keverékkel beszórni. A kenyérszeleteket mellé tenni, és további 10 percig sütni. Forrón tálalni.

Megjegyzés:
A parmezánt, lisztet és a fűszereket beleszórhatjuk egy zacskóba, és a húsokat egyenként megrázhatjuk benne, míg rátapad a keverék. 
Paradicsomsaláta illik hozzá.

 

Ratatouille - mediterrán lecsó

Hozzávalók:

  1 evőkanál olívaolaj,

  1 apróra vágott hagyma,

  2 zúzott fokhagymagerezd,

  1 felkockázott közepes padlizsán,

  4 kis felszeletelt cukkíni,

  2 kierezett és kockára vágott piros húsú paprika,

  40 dkg konzerv paradicsom,

  1 babérlevél,

  egy ágacska kakukkfű,

  5–7 dkg fenyő- vagy napraforgómag,

  só,

  bors

Elkészítés: Forró olajban néhány percig pároljuk a hagymát. Beletesszük a fokhagymát, a padlizsánt, a cukkínit és a paprikát. 10 percig főzzük, néha megkeverjük. Hozzáadjuk a paradicsomot és a fűszereket, majd 40 percig főzzük, amíg a zöldség megpuhul. Beleszórjuk a fenyő- vagy napraforgómagot, ízesítjük. Barna rizzsel azonnal tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments